HISTÒRIA
PRODUCCIONS LA LLACUNA va néixer el 2006 al Poblenou. Des de la nostra creació, ens hem vinculat estretament al barri, preocupant-nos pels seus conflictes, la seva història i el seu futur. Amb aquesta finalitat creem el nostre primer treball, dedicat a les modificacions urbanístiques de la zona des del punt de vista de tres generacions del barri. El documental es va poder passar a diversos festivals arreu de Catalunya, entre ells el Festival de Sitges 2006, dins de la secció Nova Autoria. A partir d’aquesta primera producció, vam aprofitar molt material històric que havíem rebutjat per editar un segon documental sobre el Poblenou, centrat en la construcció de la Vil·la Olímpica. Els dos treballs es poden trobar al DVD titulat del 92 al 22, editat per l’ARXIU HISTÒRIC DEL POBLENOU. Finalment, ja el 2011, completem la trilogia documental dedicada als canvis d’aquesta zona de Barcelona amb el documental L’últim viatge, sobre el cementiri del Poblenou. Els tres projectes els vam editar conjuntament en un DVD, titulat TRANSFORMANT EL POBLENOU.
Posteriorment, el 2015 esdevé un any d’especial activitat. En un sol any realitzem dos documentals, un reflex de la crisi al Poblenou. Pretenem deixar un testimoni d’aquests difícils anys al nostre entorn, utilitzant el context del barri com un reflex del que va passar a nivell global: en aquesta zona de la ciutat és on es pot veure un contrast més radical entre el gran luxe dels nous edificis i la misèria més absoluta de la gent que fa vida al carrer. Així neix POBLENOU “EN KRISIS”, un recull de dos documentals que mostren aquesta realitat amagada i una possible alternativa al capitalisme dominant durant gran part del segle XX per inentar crear una societat més justa i digne.
Paral·lelament diversifiquem els treballs. Des de PRODUCCIONS LA LLACUNA també ens centrem en la creació de documentals de muntanya, vídeos sobre esdeveniments diversos al barri i videoclips. Des del 2015 també ampliem horitzons i realitzem diverses produccions de ràdio: un programa online i diverses seccions a Betevé Ràdio. Participem en diferents festivals i projeccions i obtenim alguns reconeixements per les nostres obres. A més, iniciem diverses col·laboracions amb altres entitats i organitzacions del Poblenou i de la resta de Barcelona.
El 2016 esdevé un any important per a nosaltres. Ens encarreguem per primera vegada de coordinar una exposició i, a més, per la Festa Major del Poblenou. Es tracta del projecte (in)VISIBLES, que dóna veu als nouvinguts al barri i tracta un tema d’interès global: els processos migratoris. És un dels treballs més intensos i de més ressò que hem realitzat, un projecte de gran envergadura del que estem molt satisfets i que ha tingut molt bona crítica.
El 2019 ampliem horitzons i realitzem el nostre primer projecte internacional, un llarg documental rodat a la selva amazònica del Perú: WANAMEY, PER UNA TIERRA LINDA. Aquest àmbit internacional s’ampliarà un any després, el 2020, amb la realització del documental AIMRA’A (que ens acosta la realitat del conflicte Sahraui des del punt de vista de la dona). Sense deixar la vinculació de l’entitat amb el Poblenou, busquem històries d’arreu que comparteixin els nostres ideals i valors, centrant-nos en petites històries (sovint anònimes), que exemplifiquin conflictes i lluites que poden empatitzar amb tots nosaltres.
A poc a poc, doncs, PRODUCCIONS LA LLACUNA es consolida com un referent de l’audiovisual al Poblenou. Col·laborem en projectes d’altres entitats, l’exposició de Festa Major BRUT Í CIA (a càrrec dels Diables del Poblenou), escrivim al diari LA RAMBLA o impulsem el FESTIVAL RELLISQUÍN (un festival de cinema sobre la relació de la ciutat amb els seus veïns i veïnes, impulsat per la Taula Eix Pere IV en col·laboració amb altres entitats del barri). El 2021 celebrem els nostres primers 15 anys en plena forma! Tenim més projectes en ment que volem realitzar de cara al futur. Seguim treballant dia a dia per anar cada vegada més lluny, per poder portar el nostre segell més enllà del barri i arribar cada dia a més gent. Salut i creació!
PRODUCCIONS PRÒPIES
DOCUMENTALS SOBRE EL POBELNOU
- 15 anys després (2021). Per celebrar els 15 anys del nostre primer documental, tornem a parlar amb els mateixos testimonis per parlar dels canvis que ha patit el Poblenou i la seva propia vida.
- Poblenou “en Krisis” (2015). Recull documental com a testimoni de la crisi a Barcelona
- Recooperem. 125 anys de la Flor de Maig (2015) 30′
- Blanc i Negre (2015) 30′
- La festa de Sant Pollastre (2013) 9′
- Jugant amb foc (2013) 43′.
- Mutacions Poblenou (25 anys de transformació del Poblenou). (2012). Audiovisual de l’exposició “UONELBOP SNOICATUM” (Festa Major). 10′
- Passejant pel Poblenou (2011-2014). Diversos videoclips sobre espais emblemàtics del barri.
- Transformant el Poblenou. La trilogia del canvi (1986-2011). (2011). Recull dels tres documentals sobre el barri.
- L’últim viatge (2011) 30′
- MOVI. El documental (2009) 17′
- Poble Olímpic (2007) 52′
- Poblenou, de la fàbrica al gratacel (2006) 30′. NOMINACIÓ MILLOR NOVA AUTORIA (Selecció oficial Sitges 2006)
- Aimra’a. La dona sahraui (2020). 30′ Documental rodat als Campaments de Refugiats Sahrauis (Tindouf, Argèlia).
- Wanamey. Per una Tierra Linda (2019). 64′ Documental rodat al Parque Nacional del Manu (Perú).
- Vignemale. Paraula de Russell (2015) 13′. Selecció oficial 18a Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí.
- La Gran Travessa de Gavarnie (2014) 19′. Selecció oficial 17a Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí.
- Tempus fugit: Aneto (2012) 7′. 3r PREMI amateur 15a Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí.
- Pujant al Paradís (2010) 30′. 3r PREMI amateur 14ena Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí (2011).
- La flama del Canigó (2008) 18′
- Altres vídeos de muntanya: canal del grup SMT
VIDEOCLIPS
- Conviure (2015). 1′
- Els titelles de Sant Pollastre (2015). 17′
- TEYCE S.A. (2015) 5′. Audiovisual corporatiu
- MOVI. 50 anys (2014) 7′. Resum del cap de setmana de celebracions.
- Colla Castellera Jove de Barcelona (2014). Audiovisual sobre la colla i la relació amb el Poblenou
- Cucarachos. Route 66 (2014) 4′.
- Il faut se lever (2013) 3′. Videoclip sobre els desallotjaments de les naus al Poblenou.
- Quan el foc corre (2012) 6′.
- 9 Gats del Taulat (2012) 4′
- Democràcia real ja! (2011) 3′
- Video-poesia (2010) 4′. Participació a l’exposició L’ESCOCESA AMB EL BARRI.
- Mariposas negras (2009) 4′
ACTIVITATS
- CICLE DE CINEMA SOCIAL (2016). Projecció d’un documental al mes que tracti un tema de denúncia social, al Casal de Barri del Poblenou.
- CICLE DE CINEMA (2012-13). Conferències sobre la història del cinema realitzades als 9 Gats del Taulat.
- Vila Olímpica: 20 anys. (2012). Organització de l’acte al Centre de Barri del Poblenou i de la Vila Olímpica. Projecció del documental POBLE OLÍMPIC i xerrada amb Roger Granel, Jordi Granel i Joan Carles Luque.
EXPOSICIONS
- POBLENOU: LA MEMÒRIA PINTADA (2022): PARTICIPACIÓ. Exposició de Neus Martín Royo i l’Arxiu Històric del Poblenou, on es mostren 130 pintures de l’artista per reflexionar sobre la història i l’evolució del barri.
- BRUT Í CIA (2020). PARTICIPACIÓ. Exposició de la Festa Major del Poblenou, organitzada a Can Felipa per la Colla de Diables del Poblenou.
- POBLENOU DES DE L’AIRE (2017). PARTICIPACIÓ. Exposició de la Festa Major del Poblenou, organitzada a Can Felipa per Poblenou Sense Fils – Guifi Net i la Coordinadroa d’Entitats del Poblenou. Realització d’un audiovisual per a la mostra.
- (in)VISIBLES (2016). COMISSARIAT. Exposició de la Festa Major del Poblenou, organitzada a Can Felipa per la Coordinadora d’Entitats del Poblenou. Disseny, coordinació del projecte i recursos audiovisuals.
- BCN Ideal, BCN Real (2015). PARTICIPACIÓ. Exposició organitzada pel Centre Cívic de La Farinera del Clot i comissariada per Anna Fando.
- “UONELBOP SNOICATUM (25 anys de transformació del Poblenou)“ (2012). PARTICIPACIÓ. Exposició de la Festa Major del Poblenou, organitzada a Can Felipa per la Coordinadora d’Entitats del Poblenou . Projecció del documental Poblenou. De la fàbrica al gratacel, dels videoclips Passejant pel Poblenou i del vídeo Mutacions Poblenou.
- Les transformacions del Poblenou (2012). PARTICIPACIÓ. Exposició fotogràfica d’Elena Panzetta. Projecció del documental Poblenou. De la fàbrica al gratacel.
- Cinema a Granel (2020-?). Programa de ràdio dedicat al sector audiovisual de Barcelona.
- Barcelona Plató (2016-2020). Secció setmanal d’actualitat audiovisual a la ciutat, emissió en directe a “El matí de Barcelona” cada dijous a les 10:00, a Betevé Ràdio (91.0 FM)
- La Micropantalla (2015-2016). Programa online d’actualitat audiovisual, en col·laboració amb el C.P.Villar
COL·LABORACIONS
- 22a Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí (2019). Jurat de la en la categoria AUDIOVISUALS .
- Certamen Audiovisual del Centre Excursionista de Catalunya (2016). Jurat
- BCN Ideal, BCN Real (2015). Participació a l’exposició organitzada pel Centre Cívic de La Farinera del Clot.
- Les dones cooperatives del Poblenou (2015). Documental realitzat per Associació Món Comunicació. Cessió i grabació d’imatges.
- 16a Mostra d’Audiovisuals i Fotografia de Muntanya de Sant Martí (2013). Jurat de la en la categoria AUDIOVISUALS.
- Inhòspits, de Joan Valls (2011). Presentació del llibre amb l’obra Vídeo-poesia (Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz)
- Abandonat?, de Geppe Monrós (2011). Cessió d’imatges del Poblenou.
- Un país dempeus, de Mariela Acjia i Jordi Oriola (2010). Cessió d’imatges del Poblenou.
Salut i creació!